Vanzelfsprekend is wonen een van de belangrijkste thema’s van het jongerenpanel. Als iedereen een thuis heeft, zijn er dus in principe geen dak- en thuisloze jongeren meer toch? De artikelen bij dit thema richten zich juist op beleid en wet- en regelgeving (of gebrek daaraan) die te maken heeft met huisvesting. Onderwerpen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de kostendelersnorm en betaalbaar woningaanbod voor jongeren.
Om dak- en thuisloosheid te bestrijden is er meer nodig dan alleen een dak boven het hoofd te bieden. Onder het thema ‘Bestaanszekerheid’ vallen allerlei artikelen over onderwerpen die (mede)bepalen of je nu én straks over de middelen beschikt om je draai te kunnen vinden in de maatschappij. Denk aan zaken als uitkeringen, studeren, het briefadres en de positie van jongeren op de arbeidsmarkt.
Je kent ‘m vast, de leus ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het jongerenpanel maakt zich dan ook hard voor het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Artikelen rondom preventie zijn onder andere gericht op jeugdzorg, burgerschapsonderwijs en (informatie)voorzieningen.
Het woningtekort en de wachtlijsten voor mentale zorg zullen je niet ontgaan zijn. Mede hierdoor is het helaas niet het geval dat een jongere die dak- en thuisloos geraakt de volgende dag een woning en/of de juiste zorg heeft. Opvang blijft hierom een belangrijk vangnet. Artikelen bij dit thema gaan over de toegang tot opvang, de kwaliteit en de duur ervan.